Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tradicionális ösvényen a modern világban

2020. június 30. 09:00 - Amanda Spruce

Berkenye

Elkészült egy újabb dobom, Berkenye névre kereszteltem. :)

Gazdájának biztosan sok örömet fog okozni. :)

img_5388logo.jpg

Szólj hozzá!
2020. június 20. 21:07 - Amanda Spruce

Litha

A wicca vallás nyolc nagy ünnepének egyike. Bár maga az ünnep az egész világon megtalálható, a Litha név alatt a wiccák ünnepét érthetjük. Más területeken nevezik még nyárközépnek vagy nyári napfordulónak, Alban Heirun-nak, Vestalia-nak, Ukkon Juhlának, Witsuntide-nak is. 

Az ünnep a leghosszabb nappalon került megrendezésre, már egészen korai időkben is ünnepelték. A fényes órák ettől a naptól kezdve rövidülnek, az éjszaka hosszabbodik. Őseink tűzgyújtással, táncokkal, lakomával ünnepelték, sok helyen ilyenkor rendezték az esküvőket is. A finnek például a legnagyobb máglyájukat Ukko istennek ajánlották, innen ered az ünnep finn neve, az Ukkon Juhla is. Egyes helyeken a földeket is égő fáklyákkal járták körbe, a bőséges termés reményében. 

sunflowers_full.jpg

(Kép forrása: Google)

A magyar Szent Iván éj is hasonló alapokon nyugszik, bár ez egy keresztény ünnep, ugyanis Keresztelő Szent János névnapjához kötik. Ezt az ünnepet mindössze 3 nap választja el a nyári napfordulótól. A keresztény egyház erre a napra helyezte a szent születésének napját, mintegy a fény győzedelmeskedéseként a sötétség felett.

Akkor is ünnepelhetünk, ha esetleg nem tudunk máglyát gyújtani. Gyújtsunk meg egy gyertyát, legyen ez a mi máglyánk. Ha nem tudunk gyertyát sem gyújtani, feküdjünk ki a napra, élvezzük a melegét, az erejét. Nézzük meg a napfelkeltét vagy a naplementét. Viseljünk vörös, sárga vagy narancsszínű ruhákat, gyűjtsünk gyógynövényeket, vagy ha nagyon rejtőzködni kell, akkor rendezzünk egy kerti partit a családnak, és a tűzbe szórjunk némi szárított levendulát, zsályát, jázmint, fenyőt vagy rózsaszirmokat.

Az ünnepi menü lehet mindenféle friss zöldség és gyümölcs, salátatálak, csípős ételek, fagylalt, vörösbor, sör vagy mézsör, mézes ételek és sütemények.

Belekezdhetünk valami új megtanulásába, új hobbiba, új sportba, új nyelv megtanulásába, stb. 

 

English version HERE.

Szólj hozzá!
2020. június 12. 20:28 - Amanda Spruce

Mi a teendő, ha nem tudsz gyertyát használni?

Nemrég egy fórumon téma volt, hogy egy boszorkány szeretett volna, de nem tudott gyertyát és füstölőt használni az új albérletében, mert a tulajdonos nem engedte. Kétségbeesetten kérdezte, hogy ilyenkor mit tud tenni?

Ismerem az érzést, ugyanis füstölőt jelenleg én sem tudok használni. Egyrészt azért nem, mert a férjem nem viseli el, másrészt pedig tűzjelzőnk van, ami bejelezhet, és nem szeretnék a tűzoltóknak egy felesleges kört. A gyertya másik kategória, annak a füstje ugyanis nem füst, hanem párolgó viasz, arra a tűzjelző nem jelez.

A füstölőre ilyen esetben alternatíva az illóolaj párologtatása, azonban ahol a gyertya égetése sem megengedett, ott még ez sem adott. Mit lehet akkor tenni?

istock-994807816.jpg

(Kép: Google)

Egyrészt jelképezhetjük másképpen is a tűz elemet. A tűz elem jelképei lehetnek a gyufák, a tőr, a kard is. Jelképezhetjük ásványokkal is a tüzet, erre a célra legjobb a karneol, a vörös jáspis, a tűzopál és a pirit. Ha növényekkel szeretnénk jelképezni a tüzet, azt is megtehetjük, ekkor használjunk égerfa levelét vagy termését, nagyezerjófüvet, tűztövist, fokhagymát, csalánt, hibiszkuszt, erős paprikát, pipacsot vagy rózsát, de ha hozzá tudunk jutni, a kakaófa bármely része is jó lehet. Jobb híján szinte bármelyik trópusi növényt használhatjuk a tűz jelképezésére. Én az erős paprikát kedvelem, és a megevése után egy mélyebb meditációban végzem ilyenkor a munkát.

Ha egyik sem áll rendelkezésre, forduljunk délnek, és üljünk olyan helyre, ahol a nap sugarai érnek minket. Merüljünk meditációba, és magunk elé képzelve a gyertyalángot, végezzük el a szertartást.

A füstölőszer helyettesítésére az illóolajokat használhatjuk, nem csak párologtatóban, hanem akár az orrunk alá kenve egy cseppet - vigyázzunk, bizonyos olajok irritációt okozhatnak a bőrön, mint például a fahéj. Használhatjuk a fenyőtömjént, rózsát, fahéjat, körömvirágot, és a fokhagyma olaját.

Ha mindenféleképpen szükséges a tűz a munkánkhoz, például elégetnénk valamit, akkor keressünk egy olyan helyet a szabadban, ahol háborítatlanul végezhetjük a munkánkat. Lehet, hogy ez esetben sokáig kell sétálnunk, de megéri a fáradozás.

English version HERE.

Szólj hozzá!
2020. május 03. 08:45 - Amanda Spruce

Beltane

Ismét eljött egy kedves ünnep. Több irányzat is előszeretettel ünnepli, vagy tart nagyon hasonló ünnepet. Ilyen hasonló ünnep például a germán Walpurgis, vagy a walesi Calan Mai is. 

Az ünnep maga a nyár kezdetét jelöli, egy termékenységi ünnep, csak úgy, mint az Ostara, de annál sokkal aktívabb. Tűzünnep; szinte kivétel nélkül mindenhol tűzzel ünnepelnek, máglyákat raknak, tűzzel kapcsolatos imákat, varázslatokat végeznek. A tűz szerepe a betegségektől való védelem, a betegségek “kiégetése” is, illetve a tisztítás.

Szokás volt Írországban, hogy az állatokat két máglya között vezették át, így megtisztítva őket. Sok helyen a billogozást is ilyenkor végezték. Csehországban szalma- és rongyboszorkányokat égettek, hogy távol tartsák a rontást. Népszerű volt még sok helyen a tűzugrás, tűzön (parázson) sétálás is. Gyakran mutattak be étel- és ital áldozatokat.

Amit ilyenkor végezhetünk: májusfa állítása, például a Yule-ról megmaradt fából; kalács sütése; termékenységi rítusok; áldások; tisztítás seprűvel; máglyarakás; tűzugrás.

Modern időkben azért sokaknak gondot okozhat a máglyarakás, még azoknak is, akiknek van saját kertjük. Ha titkolnunk kell a vallásunkat, szervezzünk kerti partit sütögetéssel (jelenleg a vírusos helyzet miatt ezt inkább csak a háztartásunkban élők körében tegyük), vagy gyújtsunk meg egy nagyobb, díszesebb gyertyát. Mivel a termékenység ünnepe, a szeretkezést is felajánlhatjuk ebből az alkalomból. Vegyünk tisztító fürdőt sok gyertyával a kád körül, vagy úszógyertyákkal a vízben. Megtölthetünk egy szép tálat virágokkal, szalagokkal. Tegyünk ki szélcsengőket.

Természetesen, aki megteheti, az ne szalassza el a nagyobb fokú ünneplést. Ez az időszak remek lehetőség familiárisok keresésére is.

English version HERE.

2020. április 21. 07:29 - Amanda Spruce

Növénygyűjtés - egy herbalista szeméve

Minden növénynek megvannak a maga hatóanyagai - ezeken nem célszerű vitatkozni, hiszen tudományosan alátámasztott tényekről van szó. A növényeket többnyire ezek miatt a hatóanyagok miatt gyűjtjük és használjuk, egyeseket gyógyításra, másokat élénkítésre, megint másokat pedig más hatások elérésére.

Azonban ha egy kicsit is törődünk a növénnyel, akkor célszerű megfogadni az alábbi tanácsokat a gyűjtéshez.

various-fresh-herbs-907728974-cc6c2be53aac46de9e6a4b47a0e630e4.jpg(Kép forrása: Google)

Egy herbalista alapvetően szem előtt tartja, hogy a növény is egy önálló élőlény. A herbalista csak akkor szedi le a növényt, ha valóban szüksége van rá, csak azért, hogy “legyen otthon”, nem szed le. Ebből következik, hogy mindig csak annyit szed, amennyire szüksége van az adott munkához. Különösen vigyáznak arra, hogy felesleges sérüléseket ne okozzanak, a növényt ne pusztítsák el, ne kopaszítsák le.

A herbalista mindig megkérdezi a növényt, hogy felhasználhatja-e a növény testét a munkájához. Ezt többnyire révülés útján teszi. Ha a növény nagyobb termetű, például egy fa, akkor az alatt töltött meditációval. Sokszor a növénynek kisebb áldozati dolgokat is visznek - ez esetben szem előtt tartják, hogy olyan dolgot vigyenek, ami a növénynek magának hasznára válik majd, például vizet, tejet, esetleg tápanyagban dús komposztot, faragott ágakat - semmiképpen sem műanyag tárgyakat, vagy kacatokat. Ezt többnyire azért teszik, hogy a növény lelke is adjon a munkához. 

A növényt tisztelettel szedi. Egyes herbalisták külön kést, ollót használnak a növények szüretelésére. A leszedett növénnyel tisztelettel bánnak, felhasználás szerint szárítják, főzik, forrázzák, áztatják.

Azokat a növényi részeket, amelyeket végül nem használnak fel, visszajuttatják a természetbe, akár a növényhez magához, hogy a körforgásba visszakerülhessen.

______________

English HERE.

Szólj hozzá!
2020. április 13. 09:54 - Amanda Spruce

Herbalizmus

For English click HERE.

A legtöbben arra gondolnak, hogy ez a szó a betegségek gyógyítását jelenti, ámde nem csupán erről szól. 

A herbalizmus szó maga azt jelenti, hogy növényekkel foglalkozó tudomány. Tehát a herbalisták olyan emberek, akik növényekkel foglalkoznak. A növények azonban nem csak gyógyítani tudnak, hanem mérgezni is. Egy jó herbalista pedig tudja, hol a (sokszor egyáltalán nem is éles) határ a két fogalom között.

herbalism-for-beginners-5-herbs-to-get-you-started.jpg(Kép forrása: Google)

A régi füvesasszonyok mindennapos praktikái között megtaláljuk például a repülőkenőcsöt, ami egy különféle gyógynövényekből kevert kenőcs volt. Ez a kenőcs rendszerint olyan pszichotróp növényekből készült, amelyek kis dózisban is mérgezést idéztek elő - ennek a mérgezésnek a jelei voltak a hallucinációk és egyéb testi tünetek. A repülőkenőcs receptjét, értelemszerűen féltve őrizték. Bár több recept kering a neten, azért ne kísérletezzünk, mert ezek megbízhatósága erősen kétséges.

Bizonyos növények akár kis mennyiségben is halálos mérgezést okozhatnak. Ezeket, ha lehet, ne alkalmazzuk a munkánk során, inkább válasszunk helyette hasonló hatású, de biztonságos növényeket.

Szólj hozzá!
2020. március 26. 14:23 - Amanda Spruce

Koronavírus

Ez a blog nem orvosi blog, nem járványügyi blog, így nem is erről fog szólni ez a poszt. Remek videókat lehet erről találni a neten, ha valaki keresi, akkor könnyen megtalálja, magyar nyelvterületen a Zállatorvos videói nagyon jók a témában, ajánlom szeretettel.

Sokáig senki nem vette komolyan a vírust, most viszont az egyetlen dolog, amivel megfékezhetjük, ha mindenki otthon marad, lehetőség szerint. Lehetséges, hogy ez a vírus most nem véletlenül érkezett.

Azt már mindannyian tudjuk, hogy a klímaváltozás valós dolog, és ahogy a vírus következtében az emberi tevékenység is belassult, a szén-dioxid kibocsátásunk is drasztikusan csökkent. Kínáé például negyedével, de Olaszországban is jelentősen csökkent a levegő szennyezettsége. Úgy tűnik, kaptunk még egy kis haladékot a klímaváltozástól… kérdés, mennyire tanulunk ebből.

808x668_cmsv2_0f3488dd-2281-5d08-98d0-6bfed741d7fa-4538858.jpg

Rohanó életmódunk több betegséget is hozott magával. Állandóan stresszelünk, futunk, rohanunk mindenhova, nincs időnk egymásra, ha már percekkel később érkezünk haza, az már probléma, ezért sokszor veszélyes manőverekbe is belemegyünk, csak azért, hogy minden pillanatot megpróbáljunk gyorsan-gyorsan átélni, közben pedig elszalad fölöttünk az idő.

A lényeges dolgokra pedig nem marad időnk. Nem marad időnk a családra, nem marad időnk megélni a pillanatot.

Fenntartunk egy házat, ahova csak aludni járunk. Eljárunk dolgozni, hogy legyen egy csomó olyan cuccunk, amit nem tudunk használni, mert állandóan úton vagyunk. Miért?

Van értelme akkor halmozni? Van értelme annak, hogy felvásároljunk mindent, csak azért, hogy nekünk (is) legyen?

Ez a vírus és a vele járó karantén, kijárási tilalom és egyebek most arra tanítanak minket, hogy álljunk meg, és lássuk meg magunk körül az apró, mindennapi csodákat. Észrevetted például, milyen szépen fodrozódnak a felhők? Láttad, hogy napról napra milyen gyorsan fejlődik a rózsád? Megfigyelted már, milyen csodálatos, ahogy kinyílik? Mikor néztél meg utoljára egy napfelkeltét? Mikor olvastál utoljára olyan könyvet, ami hozzád tett valamit? Mikor figyeltél egy kicsit befelé?

Itt az ideje megtenned!

English version HERE.

Szólj hozzá!
Tradicionális ösvényen a modern világban