Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tradicionális ösvényen a modern világban

2020. augusztus 22. 10:19 - Amanda Spruce

Animizmus

Egy picit most háttérbe szorult a blogom, mivel éppen a vizsgaidőszakom tart, így a tanulás mellett nem nagyon maradt időm cikkeket írni. Elnézéseteket kérem érte.

 

Manapság divatos kifejezés lett boszorkány körökben ez a szó, azonban nagyon kevesen tudják, mit jelent valójában. Egyesek a samanizmussal azonosítják, ám ez nincs így. 

Az animisták azt gondolják, hogy mindennek, ami körülöttünk van, legyenek akár élettel rendelkezők vagy élettelenek, van egy szelleme, egy lelke. A lélek különbözik a testtől, és a test halála után a lélek tovább él. Az ember a testen kívüli élmények közé sorolta pl. az álmokat, és meggyőződése lett, hogy a lélek a testen kívül is létezik, így test nélküli lelkek létezésében is hisz. A lélek gyakorlatilag ugyanolyan vágyakkal, félelmekkel rendelkezik, mint a még élő, és képes beavatkozni a még élők életébe is, akár oly módon is, hogy a testbe költöznek, ott betegségeket okoznak, vagy éppen ellenkezőleg, segítik a testet, életerőt adnak neki. Ezeknek a szellemeknek a befolyásolása különféle rituálékkal, a velük való kommunikáció, a velük való mágikus munka az animista eszköztára.

Animistáknál megfigyelhető a fák imádása, és talán emiatt is kötik össze ennyire a samanizmussal. Az animizmusnak ugyan eleme a samanizmus, de nem is feltétele. A samanizmusnak nincs ugyanis egységes ideológiája, sem dogmatikája, sem pedig teológiája, így az sem mondható ki egyértelműen, hogy a sámánok mindegyike faimádó lenne. Az animisták egyes köreiben dívik még a totemizmus, ami nem vallás, ugyanakkor azt feltételezi, hogy minden ember rokonságban áll egy másik fizikai létezővel, mely lehet állat, növény vagy más, fizikailag létező lény. 

Az animizmus sokszor ijesztő lehet azok számára, akik a mágiát mint eszközt próbálják használni a saját céljaik elérésére, hiszen az animista szemlélet tiszteletet követel azok felé, akik körülvesznek minket. Például, hogy egy számomra kedves műből idézzek: “Egy animizmus jegyében élő ember soha nem fog kivágni egy fát, amiért az elveszi a kilátását, vagy megölni egy pókot, aki a lakásában szövi a hálóját, hiszen tiszteli a benne lakó szellemet és egyenrangúnak, sőt még inkább feljebbvalónak tartja azt.” (1) Az emberek nagy része ugyanis abban a hitben nevelkedett, hála a kereszténységben tevékenykedő, sokszor rosszul prédikáló papoknak, hogy minden körülöttünk értünk létezik, értünk süt a nap, értünk nyílnak a virágok, értünk suttognak a szellemek. Azonban az animizmusban ez megdől, ugyanis, ahogy fentebb már említettem, a léleknek vannak saját vágyaik és saját céljaik, és előfordulhat, hogy szívességekért cserébe tőlünk is szívességet kérnek.

beginner-guide-to-animism-2.png

(Kép forrása: Google)

A lehetséges szívességekről, felajánlásokról egy külön posztban majd bővebben is fogok írni.

Bolondság volna tehát azt gondolni, hogy bárki is minden létező fölött állhat és mindent irányíthat, és az animizmus útját járók ezt pontosan érzik és tudják is.

 

(1) Hollódoktor: Szelídítetlen boszorkányság

English version HERE.

Szólj hozzá!
2020. augusztus 01. 23:39 - Amanda Spruce

Felajánlás vagy áldozat?

Gyakran hallom ezt a két szót, és gyakran tapasztalom, hogy mennyire nem tudjuk, mi a különbség a kettő között.

Hollódoktor remekül leírja ezt is a könyvében (1), de a nem magyar nyelvű olvasóm nem tudja elolvasni ezt a remek könyvet, ezért saját szavaimmal, az ő leírására támaszkodva próbálom megfogalmazni a különbséget a két fogalom között.

Mindkettő esetben valamit adunk cserébe annak a szellemnek, növénynek, állatnak, bárminek, amitől kérünk. Mindkét esetben önként adjuk ezt. Azonban, míg a felajánlás során olyan dolgot adunk, ami a megszólított szellemnek kellhet, de nekünk nem annyira fontos, az áldozat során olyan dolgot adunk, amivel magunknak úgymond kellemetlenséget okozunk.

Például felajánlás, ha készítünk egy faragott szobrocskát egy fa szellemének, és elássuk a gyökerénél, mert ezt az élettelen dolgot a talajlakók lebontják, és hasznosulhat akár a fa számára is. Áldozat viszont, ha mondjuk ételt adunk (és itt ne két szál répára gondoljunk, hanem mondjuk a böjt alatt el nem fogyasztott ételmennyiség vadaknak történő átadására), vagy akár a véráldozat is ilyen. 

image-asset.jpeg

(Kép forrása: Google)

Mindkét esetben tartsuk szem előtt az alábbiakat:

-Ne ajánljunk fel műanyag, üveg, vagy más, a természetben nem vagy csak nagyon lassan lebomló tárgyakat! Ezekre nekik semmi szükségük.

-Vigyünk helyette nem feldolgozott élelmiszert, gyümölcsöket, zöldségeket, ragadozó állatoknak húst, belsőségeket.

-Ne vigyünk felajánlásként cukrozott élelmiszereket, sütit, csokit, sós magvakat, sós szalonnát sem!

-A tejjel óvatosan! A bolti tej hőkezelt, töményen ne locsoljuk szanaszét, éppen így a bort és a sört sem - ezek mind károsak a növényeknek. Ha tejjel szeretnénk tisztelegni, azt legalább 1:4 arányú hígításban tegyük.

-Vihetünk vizet is, persze ne eső után.

-A legszebb felajánlás mégis az, ha segítjük őket. Szedjük fel a szétdobált szemetet, vigyük ki az erdőből, amit összeszedtünk, és ne a helyi hulladékgyűjtőbe tegyük - ezeket sok esetben nincs kapacitás időben üríteni, ezért jó, ha kiránduláskor is magunkkal visszük haza, amit elhoztunk.

-A böjtöléssel is óvatosan. Cukorbetegeknek, emésztőrendszeri betegséggel rendelkezőknek, kismamáknak, gyerekeknek nem javallott.

 

(1) Hollódoktor: Szelídítetlen boszorkányság

English version HERE.

Szólj hozzá!
Tradicionális ösvényen a modern világban