Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tradicionális ösvényen a modern világban

2020. június 30. 09:00 - Amanda Spruce

Berkenye

Elkészült egy újabb dobom, Berkenye névre kereszteltem. :)

Gazdájának biztosan sok örömet fog okozni. :)

img_5388logo.jpg

Szólj hozzá!
2020. június 20. 21:07 - Amanda Spruce

Litha

A wicca vallás nyolc nagy ünnepének egyike. Bár maga az ünnep az egész világon megtalálható, a Litha név alatt a wiccák ünnepét érthetjük. Más területeken nevezik még nyárközépnek vagy nyári napfordulónak, Alban Heirun-nak, Vestalia-nak, Ukkon Juhlának, Witsuntide-nak is. 

Az ünnep a leghosszabb nappalon került megrendezésre, már egészen korai időkben is ünnepelték. A fényes órák ettől a naptól kezdve rövidülnek, az éjszaka hosszabbodik. Őseink tűzgyújtással, táncokkal, lakomával ünnepelték, sok helyen ilyenkor rendezték az esküvőket is. A finnek például a legnagyobb máglyájukat Ukko istennek ajánlották, innen ered az ünnep finn neve, az Ukkon Juhla is. Egyes helyeken a földeket is égő fáklyákkal járták körbe, a bőséges termés reményében. 

sunflowers_full.jpg

(Kép forrása: Google)

A magyar Szent Iván éj is hasonló alapokon nyugszik, bár ez egy keresztény ünnep, ugyanis Keresztelő Szent János névnapjához kötik. Ezt az ünnepet mindössze 3 nap választja el a nyári napfordulótól. A keresztény egyház erre a napra helyezte a szent születésének napját, mintegy a fény győzedelmeskedéseként a sötétség felett.

Akkor is ünnepelhetünk, ha esetleg nem tudunk máglyát gyújtani. Gyújtsunk meg egy gyertyát, legyen ez a mi máglyánk. Ha nem tudunk gyertyát sem gyújtani, feküdjünk ki a napra, élvezzük a melegét, az erejét. Nézzük meg a napfelkeltét vagy a naplementét. Viseljünk vörös, sárga vagy narancsszínű ruhákat, gyűjtsünk gyógynövényeket, vagy ha nagyon rejtőzködni kell, akkor rendezzünk egy kerti partit a családnak, és a tűzbe szórjunk némi szárított levendulát, zsályát, jázmint, fenyőt vagy rózsaszirmokat.

Az ünnepi menü lehet mindenféle friss zöldség és gyümölcs, salátatálak, csípős ételek, fagylalt, vörösbor, sör vagy mézsör, mézes ételek és sütemények.

Belekezdhetünk valami új megtanulásába, új hobbiba, új sportba, új nyelv megtanulásába, stb. 

 

English version HERE.

Szólj hozzá!
2020. június 12. 20:28 - Amanda Spruce

Mi a teendő, ha nem tudsz gyertyát használni?

Nemrég egy fórumon téma volt, hogy egy boszorkány szeretett volna, de nem tudott gyertyát és füstölőt használni az új albérletében, mert a tulajdonos nem engedte. Kétségbeesetten kérdezte, hogy ilyenkor mit tud tenni?

Ismerem az érzést, ugyanis füstölőt jelenleg én sem tudok használni. Egyrészt azért nem, mert a férjem nem viseli el, másrészt pedig tűzjelzőnk van, ami bejelezhet, és nem szeretnék a tűzoltóknak egy felesleges kört. A gyertya másik kategória, annak a füstje ugyanis nem füst, hanem párolgó viasz, arra a tűzjelző nem jelez.

A füstölőre ilyen esetben alternatíva az illóolaj párologtatása, azonban ahol a gyertya égetése sem megengedett, ott még ez sem adott. Mit lehet akkor tenni?

istock-994807816.jpg

(Kép: Google)

Egyrészt jelképezhetjük másképpen is a tűz elemet. A tűz elem jelképei lehetnek a gyufák, a tőr, a kard is. Jelképezhetjük ásványokkal is a tüzet, erre a célra legjobb a karneol, a vörös jáspis, a tűzopál és a pirit. Ha növényekkel szeretnénk jelképezni a tüzet, azt is megtehetjük, ekkor használjunk égerfa levelét vagy termését, nagyezerjófüvet, tűztövist, fokhagymát, csalánt, hibiszkuszt, erős paprikát, pipacsot vagy rózsát, de ha hozzá tudunk jutni, a kakaófa bármely része is jó lehet. Jobb híján szinte bármelyik trópusi növényt használhatjuk a tűz jelképezésére. Én az erős paprikát kedvelem, és a megevése után egy mélyebb meditációban végzem ilyenkor a munkát.

Ha egyik sem áll rendelkezésre, forduljunk délnek, és üljünk olyan helyre, ahol a nap sugarai érnek minket. Merüljünk meditációba, és magunk elé képzelve a gyertyalángot, végezzük el a szertartást.

A füstölőszer helyettesítésére az illóolajokat használhatjuk, nem csak párologtatóban, hanem akár az orrunk alá kenve egy cseppet - vigyázzunk, bizonyos olajok irritációt okozhatnak a bőrön, mint például a fahéj. Használhatjuk a fenyőtömjént, rózsát, fahéjat, körömvirágot, és a fokhagyma olaját.

Ha mindenféleképpen szükséges a tűz a munkánkhoz, például elégetnénk valamit, akkor keressünk egy olyan helyet a szabadban, ahol háborítatlanul végezhetjük a munkánkat. Lehet, hogy ez esetben sokáig kell sétálnunk, de megéri a fáradozás.

English version HERE.

Szólj hozzá!
Tradicionális ösvényen a modern világban