Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tradicionális ösvényen a modern világban

2020. április 21. 07:29 - Amanda Spruce

Növénygyűjtés - egy herbalista szeméve

Minden növénynek megvannak a maga hatóanyagai - ezeken nem célszerű vitatkozni, hiszen tudományosan alátámasztott tényekről van szó. A növényeket többnyire ezek miatt a hatóanyagok miatt gyűjtjük és használjuk, egyeseket gyógyításra, másokat élénkítésre, megint másokat pedig más hatások elérésére.

Azonban ha egy kicsit is törődünk a növénnyel, akkor célszerű megfogadni az alábbi tanácsokat a gyűjtéshez.

various-fresh-herbs-907728974-cc6c2be53aac46de9e6a4b47a0e630e4.jpg(Kép forrása: Google)

Egy herbalista alapvetően szem előtt tartja, hogy a növény is egy önálló élőlény. A herbalista csak akkor szedi le a növényt, ha valóban szüksége van rá, csak azért, hogy “legyen otthon”, nem szed le. Ebből következik, hogy mindig csak annyit szed, amennyire szüksége van az adott munkához. Különösen vigyáznak arra, hogy felesleges sérüléseket ne okozzanak, a növényt ne pusztítsák el, ne kopaszítsák le.

A herbalista mindig megkérdezi a növényt, hogy felhasználhatja-e a növény testét a munkájához. Ezt többnyire révülés útján teszi. Ha a növény nagyobb termetű, például egy fa, akkor az alatt töltött meditációval. Sokszor a növénynek kisebb áldozati dolgokat is visznek - ez esetben szem előtt tartják, hogy olyan dolgot vigyenek, ami a növénynek magának hasznára válik majd, például vizet, tejet, esetleg tápanyagban dús komposztot, faragott ágakat - semmiképpen sem műanyag tárgyakat, vagy kacatokat. Ezt többnyire azért teszik, hogy a növény lelke is adjon a munkához. 

A növényt tisztelettel szedi. Egyes herbalisták külön kést, ollót használnak a növények szüretelésére. A leszedett növénnyel tisztelettel bánnak, felhasználás szerint szárítják, főzik, forrázzák, áztatják.

Azokat a növényi részeket, amelyeket végül nem használnak fel, visszajuttatják a természetbe, akár a növényhez magához, hogy a körforgásba visszakerülhessen.

______________

English HERE.

Szólj hozzá!
2020. április 13. 09:54 - Amanda Spruce

Herbalizmus

For English click HERE.

A legtöbben arra gondolnak, hogy ez a szó a betegségek gyógyítását jelenti, ámde nem csupán erről szól. 

A herbalizmus szó maga azt jelenti, hogy növényekkel foglalkozó tudomány. Tehát a herbalisták olyan emberek, akik növényekkel foglalkoznak. A növények azonban nem csak gyógyítani tudnak, hanem mérgezni is. Egy jó herbalista pedig tudja, hol a (sokszor egyáltalán nem is éles) határ a két fogalom között.

herbalism-for-beginners-5-herbs-to-get-you-started.jpg(Kép forrása: Google)

A régi füvesasszonyok mindennapos praktikái között megtaláljuk például a repülőkenőcsöt, ami egy különféle gyógynövényekből kevert kenőcs volt. Ez a kenőcs rendszerint olyan pszichotróp növényekből készült, amelyek kis dózisban is mérgezést idéztek elő - ennek a mérgezésnek a jelei voltak a hallucinációk és egyéb testi tünetek. A repülőkenőcs receptjét, értelemszerűen féltve őrizték. Bár több recept kering a neten, azért ne kísérletezzünk, mert ezek megbízhatósága erősen kétséges.

Bizonyos növények akár kis mennyiségben is halálos mérgezést okozhatnak. Ezeket, ha lehet, ne alkalmazzuk a munkánk során, inkább válasszunk helyette hasonló hatású, de biztonságos növényeket.

Szólj hozzá!
Tradicionális ösvényen a modern világban