Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tradicionális ösvényen a modern világban

2020. május 03. 08:45 - Amanda Spruce

Beltane

Ismét eljött egy kedves ünnep. Több irányzat is előszeretettel ünnepli, vagy tart nagyon hasonló ünnepet. Ilyen hasonló ünnep például a germán Walpurgis, vagy a walesi Calan Mai is. 

Az ünnep maga a nyár kezdetét jelöli, egy termékenységi ünnep, csak úgy, mint az Ostara, de annál sokkal aktívabb. Tűzünnep; szinte kivétel nélkül mindenhol tűzzel ünnepelnek, máglyákat raknak, tűzzel kapcsolatos imákat, varázslatokat végeznek. A tűz szerepe a betegségektől való védelem, a betegségek “kiégetése” is, illetve a tisztítás.

Szokás volt Írországban, hogy az állatokat két máglya között vezették át, így megtisztítva őket. Sok helyen a billogozást is ilyenkor végezték. Csehországban szalma- és rongyboszorkányokat égettek, hogy távol tartsák a rontást. Népszerű volt még sok helyen a tűzugrás, tűzön (parázson) sétálás is. Gyakran mutattak be étel- és ital áldozatokat.

Amit ilyenkor végezhetünk: májusfa állítása, például a Yule-ról megmaradt fából; kalács sütése; termékenységi rítusok; áldások; tisztítás seprűvel; máglyarakás; tűzugrás.

Modern időkben azért sokaknak gondot okozhat a máglyarakás, még azoknak is, akiknek van saját kertjük. Ha titkolnunk kell a vallásunkat, szervezzünk kerti partit sütögetéssel (jelenleg a vírusos helyzet miatt ezt inkább csak a háztartásunkban élők körében tegyük), vagy gyújtsunk meg egy nagyobb, díszesebb gyertyát. Mivel a termékenység ünnepe, a szeretkezést is felajánlhatjuk ebből az alkalomból. Vegyünk tisztító fürdőt sok gyertyával a kád körül, vagy úszógyertyákkal a vízben. Megtölthetünk egy szép tálat virágokkal, szalagokkal. Tegyünk ki szélcsengőket.

Természetesen, aki megteheti, az ne szalassza el a nagyobb fokú ünneplést. Ez az időszak remek lehetőség familiárisok keresésére is.

English version HERE.

A bejegyzés trackback címe:

https://panelshaman.blog.hu/api/trackback/id/tr7415627502
Nincsenek hozzászólások.
Tradicionális ösvényen a modern világban