Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tradicionális ösvényen a modern világban

2020. február 22. 20:48 - Amanda Spruce

Esbat

For English version click HERE.

Számos hagyomány és modern irány ünnepli a holdtöltét. Vannak, akik csak egy gyertya gyújtásával, vannak, akik egész rituáléval készülnek erre az ünnepre.

A legtöbben, akik családjuk előtt titokban tartják hitüket, igyekeznek ezt diszkréten megoldani.

9-24-full-moon.jpg

Egy évben tizenhárom esbat van. A szó francia eredetű, jelentése bolondosan örömteli. 

A rituálék fontos eleme a varázskör létrehozása és a szent terület megtisztítása füstöléssel. A minimális oltár díszítés egy oszlopgyertya, lehetőleg fehér színben, mely a holdat szimbolizálja, és egy tál víz. Természetesen lehet dekorálni a gyertyát is, és lehet további holdszimbólumokat adni az oltárhoz, vagy a két istenség gyertyáját is. A leggyakoribb holdszimbólumok a tükrök és a fehér kristályok, illetve bármilyen tárgy, amivel vissza lehet tükrözni a hold fényét.

Az oltár felállítását követi egy ima a holdistennőhöz. Ebben a posztban nem szeretnék imákat írni, eleve saját magam szeretem az adott rituáléhoz írni azt, ezért szinte minden alkalommal mást mondok el. Majd a hold gyertyájának begyújtása következik, és ezt követi a mágikus munka.

Sokan ezt az alkalmat használják ki arra, hogy az elmúlt 28 nap alatti eseményekért hálát adjanak, azokat feldolgozzák, a rosszat elengedjék. Ezt az alkalmat használják arra is, hogy megjövendöljék az elkövetkező legalább 28 nap eseményeit. Erre tökéletesen alkalmas a tál víz, vagy egy nagyobb fehér kristály, esetleg egy kristálygömb is úgy, hogy a hold fényét visszatükrözik vele. A rituálé végén bemutathatunk kisebb ételáldozatot is, majd lezárjuk a varázskört és elpakolunk.

Egyes boszorkányok a tál vizet felajánlják, mások a szobanövényeiket locsolják velük az elkövetkező időszakban. Vannak, akik üstbe teszik a vizet, és a rituális tőrrel borzolják fel annak felszínét jövendölés előtt. Vannak, akik ezt a vizet később ásványaik tisztítására használják, vagy helyek, tárgyak szentelésére. A felhasználási terület mindig a boszorkányon áll. Én személy szerint valamelyik növénynek ajánlom fel, és a rituálé alatt a felajánlásom a fuvolám szava.

Lényegesen könnyebb dolguk van azoknak, akik kerttel rendelkeznek, esetleg el tudnak menni egy parkba vagy akár egy háborítatlan erdőbe is, de nem mindannyian vagyunk ennyire szerencsések. Mielőtt kertes házba költöztem volna, előtte a panelban én sem mindig tudtam megoldani egy rituálé tartását, még ritkábban azt, hogy a holdfényt egy tál vízen keresztül a szobába hívjam. Ilyenkor, amikor akadályoztatva voltam, általában több apróság közül válogattam:
-meggyújtottam egy fehér gyertyát, és annak a lángjában merengtem el, köszönetet mondva az elmúlt 28 napért,
-“csak úgy” dobolni kezdtem vagy fuvolázni, természetesen nem az éjszaka közepén, nehogy felverjem a szomszédaimat,
-ha nem volt felhős az ég, ablakon kívülre helyeztem egy tál vizet, olykor kitettem bele egy hegyikristályt, ametisztet vagy holdkövet is,
-füstölőt gyújtottam és annak füstjében merengtem el.

Ezek többnyire olyan tevékenységek, amelyeket a hétköznapokban is űzök, így nem volt feltűnő a kívülállók számára az, hogy valójában a vallásom gyakorolom.

Sokszor sajnos nekem is rejtőzködnöm kellett, elvégre egy nagyon keresztény országban élem a mindennapjaimat. De erről is fogok bővebben írni, hiszen részint erről szól ez a blog. Még a mai napig is titkolom bizonyos praktikáimat a családom elől is, mert tudom, hogy nem fogadnák el, így sokszor én sem csinálok komplett ünnepi rituálét. Több, mint húsz éve rejtőzök, szuper, ugye? Gyakran csak egy hold alakú süteményt sütök, vagy gyertyát gyújtok, esetleg fuvolázok egyet a kislányomnak, miközben én a lelkemben ünnepelek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://panelshaman.blog.hu/api/trackback/id/tr5915487170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Tradicionális ösvényen a modern világban